Σελίδες

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τα εννέα γεωθαύματα της Πίνδου


1 Βάλια Κάλντα:
Τα πετρώματα που βρίσκονται στην κοιλάδα έχουν ηλικία 170 εκατομμυρίων ετών και βρέθηκαν στην επιφάνεια με τη σύγκρουση της Αφρικής και της Ευρώπης. Η περιοχή έχει πλούσια βλάστηση και έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός.
2 Ορος Βούρινος:
Είναι το πιο γνωστό ελληνικό βουνό μετά τον Ολυμπο στον διεθνή γεωλογικό κόσμο. Αποτελεί το κλειδί για τη θεωρία των τεκτονικών πλακών, αφού ο Βούρινος είναι το πρώτο αρχαίο βουνό στο οποίο διαπιστώθηκε ότι τα πετρώματά του έχουν ομοιότητα με τα πετρώματα των μοντέρνων ωκεανικών ραχών σε όλο τον κόσμο.
3 Βουνάσα - Δεσκάτη:
Στην περιοχή εντοπίζονται θέσεις όπου πρωτοσχίστηκε η αρχαία ήπειρος Παγγαία και δημιουργήθηκαν η Αφρική και η Ευρώπη, θέσεις που μαρτυρούν τη σύγκρουσή τους, αλλά και υπολείμματα του ωκεανού της Τηθύος που χώριζε τις δύο νέες αυτές ηπείρους.
4 Τσούργιακας:
Ισχυρά παραμορφωμένοι ασβεστόλιθοι του βουνού Τσούργιακας αποτελούν το πέρασμα του νερού των ρεμάτων της ευρύτερης περιοχής, όπου σχηματίζονται και καταρράκτες.
5 Πορτίτσα:
Ενα φαράγγι στο χωριό Σπήλαιο με απότομο και ιδιαίτερο ανάγλυφο που προέκυψε από τη διαβρωτική δράση του ποταμού Βενέτικου και παλαιών ρηγμάτων.
6 Τρυπημένη Πέτρα:
Η μοναδική γνωστή «τρύπα» στον κόσμο που δημιουργήθηκε από τεκτονικές δυνάμεις και παγετώνες και όχι από τον άνεμο ή το νερό.
7 Βασιλίτσα:
Οσοι επισκέπτονται το χιονοδρομικό της κέντρο δεν γνωρίζουν μάλλον πως κάνουν σκι πάνω στον μανδύα της Γης. Εδώ η ιουρασική λιθόσφαιρα συγκρούστηκε με την επιφάνεια του τότε γνωστού κόσμου και κάπως έτσι σχηματίστηκε η γη της Ελλάδας. Στην περιοχή απαντώνται εντυπωσιακά πολύχρωμα πετρώματα.
8 Δότσικο - Μεσολούρι: Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει έναν κοραλλιογενή ύφαλο 30 εκατομμυρίων ετών και μια
σειρά αρχαίων ρηγμάτων, τα οποία ευθύνονται για τον σχηματισμό της οροσειράς της Πίνδου.
9 Μοναχίτι:
Εδώ στέκουν κατακόρυφα πετρώματα φάρδους 50 μέτρων που μοιάζουν με λέπια από τα κόκαλα της γης και που άλλοτε αποτελούσαν τον βυθό της θάλασσας του Ηωκαίνου.

δρ Γεωλογίας του Ινστιτούτου Γεωλογίας Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Αννα Ewing Ράσσιου
ΚΑΤΕΡΙΝΑ POBBA rovva@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου